Wat betekent dit voor u?
Aan het eind van de behandeling breng de kosten bij u zelf in rekening. Hiervoor reken ik het tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). De actuele tarieven kunt u vinden op www.nza.nl (onder “Tariefbeschikking Generalistische basis GGZ” en “Tariefbeschikking gespecialiseerde GGZ 2018”). U kunt de rekening vervolgens zelf indienen bij uw zorgverzekeraar.

Natura- of restitutiepolis?
Wanneer u een naturapolis heeft, moet u waarschijnlijk 20-40% van deze kosten zelf betalen. De rest krijgt u vergoed van uw zorgverzekeraar. Wanneer u een restitutiepolis heeft, krijgt u waarschijnlijk het volledige bedrag vergoed. Vraag voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar na hoeveel u vergoed krijgt wanneer u bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in behandeling gaat! Dit voorkomt dat u later voor vervelende verrassingen komt te staan. Het wettelijk verplihcht eigen risico, dat in 2018 minimaal €385,00 bedraagt, moet u in alle gevallen zelf betalen.

De meeste zorgverzekeraars bieden zowel naturapolissen als restitutiepolissen aan. Doorgaans is een restitutiepolis maar een paar euro per maand duurder dan een naturapolis. Het kan dus lonen om over te stappen naar een restitutiepolis.