Schematherapie
Schematherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie, gericht op het veranderen van zeer hardnekkige belemmerende patronen van denken, voelen en doen: zogenaamde schema’s. We maken gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en verbeeldingsoefeningen om deze patronen te veranderen.

Schema’s kunt u zien als een bril of een filter waardoor u uzelf, anderen en de wereld waarneemt. Iedereen heeft wel een dergelijke bril of filter waar we ons meestal maar gedeeltelijk van bewust zijn. Bij sommige mensen is deze bril echter zozeer gekleurd of het filter zo sterk, dat het in de weg gaat zitten doordat het leidt tot hinderlijke vervormingen. Voorbeelden van dit soort patronen zijn: zo behulpzaam zijn dat u zichzelf altijd maar wegcijfert om er voor anderen te zijn en daardoor niet de dingen doet die u zelf belangrijk vindt; voortdurend bang zijn dat anderen niet te vertrouwen zijn of u in de steek zullen laten, waardoor u problemen ervaart in het aangaan van bevredigende relaties en vriendschappen; niet kunnen geloven dat anderen u nog aardig zullen vinden als zij u écht leren kennen, waardoor u zichzelf maar liever niet laat kennen.
Dit soort schema’s zijn doorgaans in de jeugd ontstaan en in die tijd ook behulpzaam geweest om moeilijke situaties te hanteren of te overleven. Bij het veranderen van de omstandigheden en het opgroeien naar volwassenheid kunnen deze patronen hun waarde langzaamaan verliezen en belemmerend gaan werken. Ze gaan zich dan manifesteren als de valkuilen of gevoeligheden van iemands karakter.

Schematherapie is doorgaans een langer durende therapie en is geschikt voor persoonlijkheidsproblematiek.

<<< Terug